Tungt år för systematiska strategier

I år har varit ett riktigt tungt år för mina systematiska strategier. Vi kan kika direkt på bilden nedan. Medan storbolagsindex är upp ca 10% är mina kvantitativa portföljer ned -7% respektive -15%.

Detta är såklart en riktigt tråkig utveckling, men samtidigt är det en del av sporten. Att investera systematisk innebär att investera i ett relativt fåtal antal aktier enligt vissa förutbestämda regler. Att investera systematiskt innebär att din strategi kommer att avvika från index, detta i hopp om att över tid ge en bättre avkastning än vad börsen gett i snitt. Det faller sig då naturligt att om strategin avviker från index, kommer det komma perioder då index faktiskt går bättre än ens strategier. 

Detta kan vara riktigt jobbigt och det tuffaste med att investera systematiskt. Du kan ha ett par år av underprestation, för att sedan få ett gäng år där du krossar index. Då gäller det att ha is i magen, tro på sin strategi så att man inte säljer och byter strategi på botten. Att hoppa tuva till tuva lönar sig sällan på börsen.

Det som funkar bäst för mig för att försöka slå av känslorna så gott det går är att zooma ut. Det kanske inte är så lätt om man precis börjar följa en strategi. Men kanske kan man då zooma ut på hur strategin historiskt gått, eller på hur bloggare som investerar i en liknande systematisk portfölj gått.

Här är mina systematiska portföljer när man zoomat ut. Genast känns det lite bättre i magen. Särskilt tillväxten som givit en CAGR på över 18% samtidigt som OMXS30GI haft en CAGR på 8%.

Såklart lite tråkigt att kvantportföljen precis gått som index nu, men samtidigt vet jag att det varit en riktigt tuff period för den senaste året. Förhoppningsvis vänder det snarare förr än senare och då hoppas jag att portföljen kan dra ifrån index igen, precis som den gjorde tidigare.

2 svar på ”Tungt år för systematiska strategier”

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version