Tunn luft på börsen

Den senaste tiden har det florerat mycket inlägg på Twitter och artiklar om att det är tunn luft på börsen. Pessimismen är stark, vilket är förståeligt. Kan börsen och bolagen verkligen gå så bra när vi är mitt i en pandemi?

Ett träffande Twitterinlägg jag läste för någon vecka sen löd något liknande: Snacket kring marknaden har alltid varit: “Börsen har gått upp alldeles för mycket.”  Eller “Börsen har inte gått ner tillräckligt.” Inga muntra ord oavsett marknadsklimat med andra ord.

För lite mer än ett år sedan skrev jag ett inlägg om man ska akta sig för börskrascher. En lite läskig tajming då corona bara slog till någon månad senare. Vissa skriker att börsen ska krascha varje år. De ropar vargen kommer, vargen kommer, ständigt. Självklart kommer de någon gång få rätt. Men om de då har hoppat in och ur marknaden i hopp om att tajma det bra är risken stor att de förlorat mer pengar än den som bara ridit med marknaden i medvind, och i motvind.

“Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections, than lost in the corrections themselves.”

– Charlie Munger

“Though tempting, trying to time the market is a loser’s game. $10,000 continuously invested in the market over the past 20 years grew to more than $48,000. If you missed just the best 30 days, your investment was reduced to $9,900.1”

– Christoper Davis

Självklart är det mycket mer spännande och känslosamt att läsa att börsen ska krascha, än att läsa att börsen förmodligen kommer fortsätta ticka uppåt 6-10% om året i snitt de kommande tio åren, precis som den gjort de senaste tio åren. Det är liksom ingen bra storytelling. 

Jag säger inte att börsen inte är högt värderad eller att det kan komma en korrektion i närtid. Korrektioner på -10% sker i princip varje år, men istället för att försöka tajma dessa tycker jag man gör bäst i att se dessa händelser som möjligheter. Du får nu chansen att köpa på dig extra mycket aktier och fonder till bra pris. Försök gasa upp månadssparet på alla sätt som går de månader börsen lyser rött och blod flyter kring gatorna.

En annan bra grej är att zooma ut. Börsen tickar oftast på uppåt i sin egna lilla takt. Ibland går det uppåt lite brantare och ibland går det neråt lite brantare. När det sker är svårt att veta men när börsen har gått ner -10%, -20% eller -30% kan man konstatera att det allt som oftast varit fantastiska köptillfällen. Oftast ser man det dock inte förrän i efterhand. I kriser är när allt är som värst är det svårare än vad man tror att komma till skott att köpa på sig aktier. “Börsen har inte gått ner tillräckligt än…”

4 svar på ”Tunn luft på börsen”

 1. Vissa bolag kan jag personligen tycka är en aning ansträngda då det gäller priset på deras aktier. Men man brukar ändå kunna hitta något bolag som fortfarande är köpvärt. Annars ett bra skrivet inlägg som jag gillar. Att försöka tajma någonting över huvud taget på börsen är lönlöst och enbart tur om du lyckas.

  Mvh // PP

  Svara
  • Jo, det har du helt rätt i. Vissa bolag verkar dock inte marknaden ha någon rimlig gräns på vad värderingen får vara. Host tesla host hehe. Tack för din kommentar!

   Svara
 2. Den som väntar på något gott… Skämt åsido, kan hålla med många att det känns aningen ansträngt vad gäller värderingar men kan också tycka att många bolag har levererat bra q1:or även om vissa hade enkla jämförelsesiffror.

  Där kan jag tycka det är skönt när man äger flertalet bolag i vitt skilda branscher så man alltid har något att fylla på i. Oftast är det något som är hatat för tillfället och ger ett bra köpläge!

  Svara
  • Det är en väldigt fin poäng du har det! Marknaden älskar ju väldigt sällan allt, så då kan man ju passa på att fylla på där.

   Svara

Lämna en kommentar