Uppdatering av Trendande Tillväxt

Denna rubrik kanske låter lite saftigare än vad den är. Men jag har i alla fall funderat lite och kommit fram till en liten uppdatering jag kommer göra av hur jag väljer bolag i Trendande Tillväxt-portföljen framöver.

Det hela började faktiskt med att en läsare påpekade att det kom med ett gäng bolag som ej gjorde vinst för någon månad sen när han testade att screena efter strategin på Börsdata. Detta har tidigare inte slagit mig, att trots man screenar efter vinsttillväxt, så visas även bolag som minskat sin förlust. Det kan därmed vara så att något ynka förlustbolag slunkit med i portföljen under de senaste snart två åren jag kört portföljen. Det är dock inte många positioner som varit förlustbolag då jag haft ganska bra koll på bolagen som varit i portföljen.

Grejen är ju att jag skapade denna strategi för jag vill fånga upp en viss sorts bolag, Evolution, Fortnox, Sinch och andra godingar. Men jag ville också automatisera köp/sälj besluten. Dels för att få mindre aktivitet i portföljen, men också för att slippa ta många beslut på magkänsla. Vid senaste ombalanseringen märkte jag dock att det slank in bolag med lite mindre imponerande historik. Inte bara de bolagen som jag faktiskt vill fånga upp. Till exempel kom Misen Energy med, som gjort ett kanonår jämfört med senaste åren, vilket gör att deras siffror blir lite dopade. Deras historik senaste tio åren är dock inte riktigt lika imponerande. 

Ett exempel på ett bolag jag vill fånga upp är t.ex. Gullberg & Jansson, som hela tiden ökat omsättningen och på senaste åren även levererat fina vinstökningar. Litet bolag och hög risk såklart, men siffrorna ser fina ut och om de har momentum vill jag gärna att de ska plockas in i portföljen, vilket de också gjorde vid senaste ombalanseringen.

Nu till själva förändringen då. Det jag valt att lägga till i screeningen är nyckeltalet PE-tal och att bolagen ej får haft ett negativt PE-tal senaste tre åren. På så sätt plockar jag bort bolag som vänt till vinst ett enstaka år och som då kommer med, som till exempel Misen Energy. Nackdelen med detta är dock att vissa “finare” bolag som t.ex. Plejd försvinner, då de nyligen vände till vinst. Om de fortsätter leverera vinst i tre år dock så är jag säker på att de kommer titta in i portföljen igen. Detta gör alltså att screenern nu ser ut såhär (notera att tillväxtsiffran ändras tills jag får fram omkring 40 bolag):

Strategin för portföljen är alltså efter denna förändring:

 • Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag filtrerar sedan på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Portföljen ombalanseras varje kvartal.

Sammantaget tror jag detta kommer bidra till en portfölj med mindre positioner som byts varje kvartal vilket minskar transaktionskostnader, samtidigt som de blir mindre “skräp” som smyger in sig i strategin. Nackdelen är som sagt att bolag som Plejd, som precis börjat bli lönsamma, dissas. You win some, you lose some. På sikt tror jag dock denna förändring gör gott. Om inte annat för min själ!

Om ni har något tips på hur jag borde tweaka strategin istället för att göra på detta vis får ni gärna dela med er.

2 svar på ”Uppdatering av Trendande Tillväxt”

 1. Tack, ja det här förklarar en del ’märkliga’ bolag som strategin signalerat. Den föreslagna uppdateringen låter bra!

  Det här ändrar ju spelplanen ganska mycket, jag räknar till nio bolag som skulle bytas om man gjorde ombalans idag. Och det på två veckor!

  Hur tänker du här, skall man göra en ’extra’ ombalans pga ändringen, eller sitta still till aug/sep?

  Mvh

  Svara
  • Tjenare! Jo, det skulle bli en del byten, dock får man ha i åtanke att även om man har samma regler, men ändrar bara vilken dag man ombalanserar kan vilka bolag som väljs in variera en del. Detta då momentum samt börsvärde kan variera ganska kraftigt från dag till dag. Jag tänker att jag gör en ombalansering nästa gång det är dags dvs. vid nästa kvartal.

   Svara

Lämna en kommentar