Uppgången på börsen

Senaste tiden har börsen gått vägen som de flesta inte trodde på, nämligen uppåt. Även om vissa positiva nyheter har kommit senaste tiden, som att Italiens kurva över antalet döda och smittade börjar plana ut, har smittan inte nått toppen i USA och flertalet dåliga nyheter har ignorerats av börsen. Vi är nu upp ca 11-12% sen botten 23:e mars. Det känns som att det kommer komma en del negativa nyheter under en lång tid framöver, och vissa av bolagens rapporter som börjar ramla in kommande veckor kommer säkerligen inte vara en munter syn. Samtidigt är börsen som man brukar säga framåtblickande, och kommer förmodligen jobba sig upp en tid före det faktiskt ljusnar i ekonomin. Om detta sker nu eller om detta bara är en rekyl uppåt innan vi ska vidare ner igen återstår att se.

I måndags kollade jag på Erik Hansens webinarium angående börsen läge just nu. Enligt hans taktiska modell slog mätaren över till bull från neutral på 1-3 månaders sikt efter stängningen på tisdagen. Detta betyder såklart inte att nedgångar inte kommer att ske, särskilt inte en rekyl ner efter denna uppgång. Jag tycker det är intressant att samla på sig så mycket information man kan, gärna av folk med olika åsikter. T.ex. Micke Syding är permabjörn som vanligt och tror att börsen ska ner kommande veckor. Även fast jag inte försöker tajma marknaden så tycker jag det är intressant att se och lyssna hur folk analyserar, tycker och tänker. Jag tror man kan lära sig mycket av det och ta med sig det i framtiden. Förhoppningsvis kommer man in något klokare och visare i nästa bearmarknad.

Jag försöker att inte bry mig så hårt åt vilket håll det går, då det är för mig omöjligt att förutse och påverka. Jag måste dock medge att jag hoppades på lite mer nedgång så jag hade kunnat köpa på mig ännu mer. Jag slutar inte köpa nu bara för att börsen har gått upp, men jag hade köpt ännu mer ifall vi hade sett ytterligare nedgångar. Jag har i år alltså redan hunnit köpa för omkring 105.000:- vilket i relation till mitt portföljvärde på omkring 780.000:- är en ganska stor slant. Jag har dock som jag tidigare nämnt lite mer krut som är ämnat för börsen och som jag jag tänkt håva in kommande månader. En liten sättning till innan vi vänder upp hade känns helt okej just nu. Om och när det väl händer kommer man väl dock få en liten klump som alltid men då gäller det att stå stark och hålla fast vid sin strategi.

Två små tips är att följa Erik Hansens morgonrapport som bjuder på väldigt mycket bra material, som är helt gratis, varje morgon. Mitt andra tips är att om du som mig gillar att räkna på ränta-på-ränta effekten, lägga in denna hemsida som en app, på hemskärmen på din telefon. Vet att det finns diverse Sparkalkylatorer i App Store osv. men de brukar kosta. Denna är snygg, smidigt och gratis! För desktop brukar använda Avanzas sparkalkylator. (annonslänk)

Hur navigerar ni på börsen just nu?

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version