Vad är ett bra bolag?

Det finns flera tusen börsnoterade bolag världen över, och att veta vilka bolag man ska investera i kan vara väldigt svårt. Det finns lika många tillvägagångssätt att välja bolag som det finns människor. Vissa förespråkar bolag som delar ut mycket av vinsten dvs. som har hög direktavkastning, vissa jagar bolag som växer så det knakar. I detta inlägg tänkte jag försöka beskriva vad ett bra bolag är för mig, vilket förhoppningsvis kan ge en bra grund för dig som inte handlat så mycket aktier tidigare. Jag är själv en glad amatör som har mycket att lära, men jag vill ändå tro att jag kan hjälpa några att undvika de enklaste misstagen som jag själv fallit offer för. 

Aktie vs bolag

Till att börja med kan vi försöka se skillnaden på bolaget och bolagets aktie. En aktie kan gått superbra utan att bolaget för dens skull behöver vara ett s.k. bra bolag. Många förlustbolag och förhoppningsbolag kan under en period gå väldigt starkt på börsen, utan att det finns substans bakom uppgången. I många fall handlar det om hajp och flockbeteende och kanske till och med FOMO, fear of missing out. Om nåt går upp väldigt mycket vill fler hoppa in. Folk hatar att se på när andra blir rika och man själv står kvar på perrongen.

På lång sikt drivs en aktiekurs upp av bolagets ökade vinster. Beroende på hur mycket ett bolag växer, eller hur fint bolaget anses, betalar man ofta en premie för bolagets framtida vinster. Detta kan mätas med t.ex. PE-tal. Ett bolag som växer med 20% om året får ofta ett högre PE-tal än ett bolag som växer med endast 5% om året. Ett bolag som inte ens går med vinst handlas med ett negativt PE-tal.

Om bolagets PE-tal går upp utan att vinsten för den skull ökat, brukar man tala om en multipelexpansion. Marknaden är beredd att betala ett högre pris för den nuvarande och framtida vinsten. Man värderar alltså varje vinstkrona högre än tidigare. Aktiekursen kan alltså stiga genom antingen högre vinster eller multipelexpansion. Om bolaget visar både stigande vinster samtidigt som värderingen stiger blir det lite kaka på kaka vilket kan ge en ordentligt skjuts på aktiekursen. Likadant kan ske åt motsatt håll, dvs. vinsten minskar och marknaden vill därmed heller inte värdera bolaget lika högt och värderingen sjunker.

Värde vs tillväxt

Utdelningsjägare letar ofta mognare bolag som kanske inte växer lika mycket, men som istället skiftar över en del av vinsten till aktieägarna. Denna utdelning återinvesterar man och kan köpa fler aktier för, och därmed få ännu mer utdelning kommande år. Ett tydligt exempel på ränta på ränta.

Vissa letar bolag som man tycker är undervärderade för tillfället. Detta kan t.ex. vara att en viss bransch ligger i kylan just nu, eller att problem hos ett konkurrerande bolag man antar kommer drabba bolaget i fråga också. Oavsett anledning tror man alltså på en multipelexpansion framöver, och att det är det som kommer driva kursen uppåt.

Tillväxtbolag anser vissa ibland inte ens behöver visa vinst på sista raden. De sätter tillväxt i första hand, lönsamhet kan komma senare. Just nu är det att expandera verksamheten som gäller. Det kan också vara så att man letar tillväxtbolag som växer men samtidigt visar lönsamhet.

Vad är ett bra bolag?

Detta är ju något som man kanske får ta med en nypa salt, dels då det kan vara väldigt subjektiv, vissa gillar utdelning, vissa tillväxt etc. Och dels då jag själv inte ens investerar efter dessa tankar 100%. Detta då jag enbart investerar i systematiska strategier, investmentbolag och fonder. Jag har helt enkelt tagit den enklare vägen, mest för att slippa lägga ner så mycket tid på att analysera bolag. Tidigare körde jag lite av en swingportfölj, men jag tyckte att det blev lite för många köp/sälj-beslut baserade på magkänsla samt tog för mycket tid. Jag gick helt enkelt över till att investera systematiskt istället. Min ena portfölj, trendande tillväxt, är dock starkt inspirerad av detta tänk. Den skapades faktiskt genom att kolla vad mina favoritbolag hade gemensamt. Detta var lönsamma bolag med års bagage av stigande vinster.

Jag tycker att hitta bolag som är undervärderade är svårt och är lite för kortsiktigt tänk för mig. Man bör enligt mig också undvika bolag som inte visar vinst, då man genom detta enkelt utesluter 90% av all skit, även om det innebär att man missar ett par guldkorn. Jag gillar heller inte utdelningsfilosofi särskilt mycket, då det ofta innefattar bolag som inte växer särskilt mycket. För mig är totalavkastning viktigare än utdelning.

Jag vill gärna se ökad omsättning och ökad vinst, över så lång period som möjligt. Inga träd växer till himlen brukar man säga, men ofta kan man fånga upp dessa bolag innan de når himlen. Nedan följer en bild på Finanstwitters mest älskade bolags senaste års vinst och omsättning. Bolaget är alltså Evolution Gaming och det är svårt att klandra bolaget för det är omtyckt bland sina aktieägare. Bara kolla på grafen nedan, de har visat på en fenomenal vinst och omsättningstillväxt över lång tid.

Vi kan också kolla på en bild hur man vill att det inte ska se ut. Denna graf är på HM som de senaste åren haft svårt att prestera. Vinsten började vika nedåt redan 2016 medan omsättningen i alla fall fortsatte öka fram till coronaåret 2020.

Värdering

En annan sak att ta i beaktning är såklart värdering. Oavsett hur starkt ett bolag växer bör man alltid ta hänsyn till värderingen. Ett bolag som växer mycket har oftare en högre värdering än ett bolag som inte växer så mycket. Detta beror på att deras vinst helt enkelt ökar snabbare och därmed är värt att betala ett högre pris för. Bolag som gång på gång bevisat att de kan leverera har ofta ett högre pris. Kvalitét kostar!

Som jag skrev tidigare kan det gå fort om vinsterna inte ökar lika mycket som förväntat, då man helt enkelt får en lägre framtida vinst samtidigt som marknaden då sänker förväntningarna på de kommande vinsterna. De blir kaka på kaka. Alltså kan fallhöjden vara hög om man köper ett bolag till alldeles för hög värdering. Just nu betalar man 1161 gånger årsvinsten för Tesla (dvs. PE-talet är 1161). Förväntningarna är skyhöga. Om de kan nå upp till förväntningarna återstår att se, men det står klart att fallhöjden är otroligt hög om de inte gör det.

Summering

För att sammanfatta mina tankar om vad som jag anser är receptet för att undvika minor när du väljer vilka aktier du ska investera i:

  • Undvik bolag som inte visar vinst på sista raden. 
  • Leta efter bolag som har stigande vinst och omsättning.
  • Håll ett öga på värderingen.

Genom dessa tre enkla tips tror jag man undvika de största minorna på börsen och på sikt få god avkastning. Som alltid gäller det att ta hänsyn till flera andra grejor också. Man måste diversifiera sin portfölj. UA:s gyllene regler är bra att alltid ha i bakhuvudet. Förstå vad du köper, håll dig informerad, spara långsiktigt, spara regelbundet och sprid riskerna.

Det finns också många, många fler parametrar man kan dyka ner i när man ska analysera vad som är ett bra bolag. Har bolaget en form av vallgrav, alltså ett bolags förmåga att behålla dess ställning mot konkurrerande bolag. Hur ser bolagets balansräkning ut, skuldsättning, lönsamhet m.m. Men det får vi dyka ner i någon annan gång!

Lämna en kommentar