Vad sparar du till?

Ibland kan det vara lätt att som sparnörd glömma bort varför man sparar en stor del av sin lön. Det går liksom på autopilot och man tänker att man bara SKA spara en stor del av sin lön. Pengar är ju dock till för att användas och att dö med mest pengar på kyrkogården är ju inget mål i sig.

Jag själv sparar jag för att i framtiden kunna frigöra tid. Tid att spendera med ev. framtida barn, familj, sambo och vänner. Tid att arbeta på egna projekt, som vissa kanske till slut genererar pengar, medan vissa kanske aldrig gör det. Tid att spendera med mina olika hobbies, spela och kolla fotboll, spela golf, spela TV-spel och såklart tid att följa och lära mig mer om börsen. Jag tycker mitt jobb är skitskoj men jag tycker många andra saker är skitskoj också. Att då jobbet får 40h tid i veckan och alla andra roliga saker kanske får 4h i veckan blir ju lite orättvist!

Frågan om när man ska börja gå ner i tid för att frigöra tid tycker jag är svår! Å ena sidan, ju längre jag jobbar heltid desto mer tid frigör jag i framtiden. Snöbollen och ränta på ränta-effekten får mer tid att arbeta. Å andra sidan, alla de saker jag skulle vilja göra idag med mer tid är inte samma saker som jag kommer vilja göra om tio år, när jag kanske har barn och andra åtaganden. Därmed är det saker som aldrig kommer få uppleva, om jag inte går ner i arbetstid precis just nu. Det blir lite nuet vs. framtiden.

Tidigare har min plan varit att spara ihop 3,6 miljoner innan jag skulle säga upp mig/sluta jobba heltid. Detta skulle ge mig möjligheten att ta ut 16k/månaden från börsen vid behov. Dvs jag skulle i princip inte behöva jobba alls om jag inte ville, då den summan täcker mina utgifter (just nu, i framtiden lär de vara högre.) På senare tid har jag dock funderat på att sluta jobba heltid tidigare, och istället frilansa. Jag skulle då tjäna mer pengar när jag väl jobbar, men samtidigt förmodligen vara ledig/arbetslös lite mer i perioder. Win-win? Nackdelen är såklart att jag skulle kunna bli arbetslös under en längre period om jag inte får jobb/kunder. Det skulle dock inte nödvändigtvis vara enbart negativ då jag då skulle få en massa tid att spendera på andra grejer. Detta skulle nog också göra att jag blev än mer taggad på att jobba när jag väl skulle få in nästa gig. Samtidigt gillar jag dock arbetsplatsen och jobbet jag har nu. 

Som ni hör är det inte en helt enkel ekvation! Har ni några tips eller tankar? Och vad sparar ni till?

Lämna en kommentar