Varför jag investerar systematiskt

Att investera systematiskt är något av en vattendelare. Många tycker att det inte alls är så investeringar på börsen fungerar. Medan vissa gillar att investera systematiskt och luta sig tillbaka med historisk data i ryggen, t.ex. Magic Formula som är en av de kändaste systematiska strategierna.

Jag investerar systematiskt i min kvantportfölj och i min trendande tillväxt-portfölj. Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att investera på, om än möjligtvis något tråkigt. De stora fördelarna tycker jag är att man sparar mycket tid och energi, samt slipper att ta så många egna beslut. Man kan helt enkelt göra sin research på vad som fungerar historiskt, investera på det viset, och hoppas att framtiden blir snarlik historien.

Det jag gillar mest med att investera systematisk är att jag slipper ta många beslut på magkänsla. Låt oss säga att jag har en stockpicker-portfölj och hittat ett bolag som verkar bra. De är hyfsat lågt värderade och växer sin vinst varje år. De verkar dock i en bransch som jag är något tveksam till har framtiden för sig. Detta gör mitt beslut svårare. Mitt investeringsbeslut kommer i slutändan påverkas av hur mycket tid jag lagt ned på analysen, min magkänsla, erfarenhet och många andra yttre faktorer som t.ex. hur jag mår eller vad jag läst senaste veckan.

Det kan också vara så att jag under en period i mitt liv inte riktigt har tiden för att djupanalysera bolag, eller följa de jag har. Visst kan man köpa med buy and hold som plan och tänka att man aldrig ska sälja sina bolag. Men på något sätt tycker jag man borde följa upp sitt köp, och leta efter nya case som är “bättre”/har mer potential. Här spelar tiden en avgörande roll. Om jag inte lägger ner tiden på att leta och analysera nya bolag, eller ens håller koll på mina egna, kan mina beslut för investeringar bli av varierad kvalitet. Med det sagt kan ju resultat självklart fortfarande bli bra.

Genom att investera systematisk vet jag att mina beslut eller tiden jag lägger ner inte spelar någon roll. (Så länge jag lägger ner den enstaka timmen som behövs varje kvartal för att ombalansera portföljerna). Med det sagt kan och kommer självklart resultat variera ändå. Men i detta fallet påverkas inte resultat åtminstone av mina beslut av varierad kvalitet utan på börsens naturliga svängningar. Det är dock viktigt att komma ihåg att det som fungerat senaste 20 åren inte är en garanti för att det kommer fungera kommande tio åren.

Det kan vara så att trots många beslut tas på magkänsla när man väljer bolag själv, och att ens beslut är av varierad kvalitet, att du kommer få bättre resultat och/eller ha roligare än om investerar systematiskt. I slutändan handlar det om hur du är som person, vad du föredrar och hur duktig du är på att välja dina aktier själv.

Jag måste erkänna att jag också ibland blir sugen på att investera i enstaka bolag och ha en “stockpicker-portfölj”. Lite frihet har jag redan i form av min fondportfölj och investmentbolagsportfölj, där jag väljer vilka aktier och fonder jag vill ha. I takt med att jag utvecklas som investerare kanske jag i framtiden blir mer bekväm med att handplocka mina aktier själv. Just nu lutar jag mig dock mest tillbaka på vad som fungerat historiskt, i form av småbolag, investmentbolag samt systematiska strategier.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version