Varför ska man jämföra sig mot index?

Jag skriver ofta i termer av hur min portföljutveckling går gentemot index. Jag tycker det är ett bra sätt att kunna jämföra sin förvaltning på ett smidigt sätt, både gentemot andra men också gentemot sig själv. Är det värt att förvalta mitt kapital på egen hand eller borde jag helt enkelt bara investera det i indexfonder, vilket många anser är det “bästa”?

Ofta brukar man ju säga att alternativet till att stockpicka och bygga sin egen portfölj, är att investera i indexfonder istället. Därför känns det som en ganska sund grej att jämföra sig själv mot index, så man vet om man gör rätt som investerar sina sparade slantar själv, eller om man bara skulle skyffla in allt sitt kapital i Avanza Zero istället. Alternativet för mig skulle dock aldrig vara att investera i en indexfond som Avanza Zero. Alternativet för mig skulle vara investera i fonder, som historiskt sett slagit index, såsom Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller AMF Aktiefond Småbolag. Det är därför jag har en egen fondportfölj, och om den år efter år skulle prestera bättre än mina andra portföljer, skulle förmodligen allt mitt kapital hamna där.

En grej vissa brukar klaga på, när det handlar om att jämföra sig mot index, att är att de inte bryr sig på hur portföljen går i relation till index, utan det enda de bryr sig om är faktiskt avkastning. Det är såklart det enda som spelar roll i slutändan, men när jag jämför mig med index så gör jag det med antagandet att börsen kommer fortsätta avkasta omkring 7-10% årligen. Om sedan börsen går ner -10% ett år, är det inte hela världen för mig, jag måste inte sluta på plus varje år. Jag vet att om jag konstant slår index i ur och skur så kommer jag få väldigt bra resultat till slut. 

Självklart borde man jämföra sin portfölj med ett relevant index, om ens portfölj är väldigt global så bör man kanske jämföra sig mot ett globalt index istället för ett svenskt. Man bör också jämföra sig med ett index där utdelningar är återinvesterade. Själv har jag mest svenska bolag och jämför mig därför själv med svenska OMXS30GI (där GI står för gross index vilket innebär att utdelningarna är inkluderade och återinvesterade.) Jag borde egentligen jämföra mig med ett bredare index då min portfölj innehåller mycket småbolag, men jag har valt detta indexet då det oftast är detta indexet man pratar om när man pratar om den svenska börsen. Jag jämför mig även mot bredare index såsom OMXSGI löpande. Det viktigaste tycker jag är att man är medveten om vad indexet man jämför sig med innehåller, så man själv kan göra en rättvis bedömning av sin förvaltning.

En annan del att ta i beaktning är att jämföra sig mot ett index är ett väldigt smidigt sätt att kunna utvärdera sin förvaltning på kortare sikt. Om man t.ex. har som mål att över tid ha en CAGR/årlig avkastning på 15%, så är det väldigt svårt att utvärdera det på enbart ett års sikt. Detta då börsen kan gå lite hur som på ett år. Om man istället har ett mål som är relativt index, kan man enklare utvärdera sin förvaltning varje år. Jag har t.ex. som mål att slå index med 5%-enheter, och därav blir mitt mål samtidigt att över tid ungefär ha 12-15% årlig avkastning. (Då index i snitt gett 7-10% avkastning per år). Självklart kommer ens relativa prestation gentemot index variera också. Något år kanske jag underpresterar med några procentenheter och något år kanske jag överpresterar med tio procentenheter. Men det kommer troligtvis variera något mindre än börsen i helhet. Jag tycker helt enkelt det är ett väldigt kul sätt att mäta sin förvaltning på!

4 svar på ”Varför ska man jämföra sig mot index?”

 1. Kul läsning och intressant hur du ser på det!

  Fråga som dyker upp är ju den att skulle du skippa aktier (trots att det är roligt och spännande) och byta till indexfonder om du skulle underprestera under en längre tid?

  Vet ju att du kör blandat men ändå;)

  Svara
  • Tjena Daniel! Bra fråga, jag hade nog placerat om mitt kapital där det gått bäst! Dvs. att om fondportföljen hade överpresterat index på, säg en fem års period, medan de andra portföljerna hade gått sämre än indez hade jag nog flyttat över allt kapital till fonderna. Och om ingen av portföljerna hade slagit index, hade det nog blivit att gå över till indexfonder till 90% och med sista 10% försöka utvecklas och hitta en ny strategi som jag kan spöa index med 😉

   Svara

Lämna en kommentar