Sedan en tid tillbaka står det klart att Volvo Cars IPO blir av och noteras på Stockholmsbörsen. Denna IPO blir den näst största i Stockholmsbörsens historia. Största noteringen var Telia år 2000.
Denna notering tycker jag är extra kul då jag själv är uppväxt i en familj som alltid älskat och kört Volvo. Jag tror kanske många i Sverige har en liten extra känslomässig koppling till bilar i allmänhet och Volvo i synnerhet. Vi börjar med lite snabbfakta.
Volvo Cars IPO – Snabbfakta
- Handelsplats: Stockholmsbörsen
- Pris per aktie: 53 (Tidigare intervall 53-68 kr)
- Minsta antal aktier: 100 aktier, därefter i intervall om 50 aktier
- Sista anmälningsdag: 27 oktober 2021 kl. 23:59 (tidigare 26 oktober)
- Information om tilldelning: 29 oktober 2021 (tidigare 28 oktober 2021)
- Första handelsdag: 29 oktober 2021 (tidigare 28 oktober 2021)
- Ticker: VOLCAR B
Volvo Cars – Bakgrund
Detta bolag behöver kanske ingen närmare presentation, men ni får det ändå. Sedan tidigare finns alltså Volvo noterat på Stockholmsbörsen, men det är alltså verksamheten som gäller tillverkning av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Bilmärket Volvo är alltså det som noteras nu. Bildelen i Volvo ägdes fram till 1999 av Volvo Group men köptes då upp av Ford Motor Company. År 2010 köptes Volvo Cars upp av Zhejiang Geely Holding Group.
Bolaget
Volvo Car Group grundades i Göteborg 1927 och har fortfarande sitt huvudkontor där. Volvo Cars har historiskt varit en global drivkraft för bilsäkerhet och innovation. Volvo Cars står bakom ett antal branschledande innovationer som idag är standard i personbilar över hela världen – som trepunktsbältet, sidokrockskydd, sidokrockkuddar och automatisk nödbromsning. VD är Håkan Samuelsson.
Efter att Geely Holding förvärvade Volvo Cars 2010 har koncernen genomfört en strategisk omställning, genom att gå från att vara en del av en stor fordonskoncern till att vara ett fristående bilmärke inom premiumsegmentet.
Hållbarhet är en sak Volvo satsar mycket på. De har ambitionen att generera minst 50 procent av den årliga globala försäljningen från helt elektriska bilar vid mitten av decenniet. Volvo har även en ambition att vara ett rent elbilsföretag 2030.
Siffror
Framåt år 2025 har man ett mål om en årlig försäljning om 1,2 miljoner bilar med en EBIT-marginal om 8–10 procent. Mellan 2018-2020 sålde de runt 700k bilar årligen och EBIT-marginalen låg på 3-5%.
Vinsten per aktie var 2020 3,12 kr vilket med teckningskursen på 53 kr ger ett PE-tal på 17.
Volvo Cars IPO – Teckna eller inte?
Ska man då teckna i Volvo Cars IPO eller inte? Det är en bra fråga utan ett självklart svar. En del i svaret handlar om hur marknaden värderar Polestar, ett av Volvo Cars mest spännande dotterbolag som är en elbilstillverkare. Polestar kommer under första halvåret nästa år noteras i USA genom ett spac-bolag
En annan stor del i om man ska teckna eller ej handlar såklart om hur väl man tror att Volvo kommer lyckas i övergången till elbilar. Ett annat frågetecken är att det finns en lång rad kommersiella kopplingar mellan Volvo Car Group och bolag som kontrolleras av Volvos röstmässigt dominerande kinesiska huvudägare Li Shufu.
Det har varit lite oklarheter kring noteringserbjudandet, först var priset per aktie i ett intervall mellan 53-68 kr innan det ändrades till 53 kr, vilket såklart är positivt. Det inger dock ingen trygghet att de inte satte priset till det direkt utan gjorde det efter att erbjudandet blivit
Det var också lite turer kring Volvos VD Håkan Samuelssons ägande i Volvo. Vissa menade på att det var ett problem att han ägde mer aktier i kronor och ören i Polestar än vad han gjorde i Volvo Cars. Det meddelades dock att han nu köpt mer aktier i Volvo Cars och att innehaven nu i kronor och ören ska vara snarlika. Kanske skedde köpet på grund av kritiken?
Trots dessa turer rekommenderar Affärsvärlden, Börsveckan, Placera och Dagens Industri att teckna aktien. Marcus Hernhag hos Privata Affärer väljer däremot att avstå från att teckna (dock innan teckningskursen var fastställd till 53 kr).
I samband med erbjudandet har de sex ankarinvesterarna i form av fondbolag åtagit sig att teckna aktier för 6,5 miljarder kr, motsvarande 26 procent av nyemissionen.
Jag själv är tveksam, men lutar åt att teckna Volvo till min portfölj för en liten slant, med ambitionen att teckna och sälja. Detta på grund av marknadens hype för ESG (och därmed Polestar) samt att många ankarinvesterare valt att delta i IPOn, vilket borde kunna ge en bra start för aktien på börsen.