XACT Högutdelande

Sist ut bland innehaven i min fondportfölj blir XACT Högutdelande. Detta är alltså ingen fond i vanlig bemärkelse, utan en ETF dvs. en börshandlad fond. Du handlar den helt enkelt som en aktie. Återigen ett ganska populärt innehav, åtminstone bland alla utdelningsjägare, då den betalar ut kontant utdelning!

Fonden är en s.k. smart beta fond, vilket betyder att fonden har en smart avvikelse mot index, där tanken är att man ska överavkasta indexet i fråga. I XACT Högutdelandes fall handlar det om att sålla ut de aktier med högst direktavkastning samt lägst volatilitet. Över tid har denna kombination överavkastat vanliga index. Fonden beskriver sig enligt följande; “XACT Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag.”

XACT Högutdelande är alltså passivt förvaltad. Det gör att avgiften är relativt låg, 0,30%. Senaste 10 åren har indexet fonden följer avkastat 250,68% (exkluderat avgiften på 0,30% för smidighetens skull), inklusive kursuppgång och utdelning. Värt att notera att eftersom denna fonden är en ETF, syns inte utdelningen i grafen på Avanza, och är därmed lite missvisande om man jämför mot t.ex. Avanza Zero där utdelningen återinvesteras och är inräknad i grafen. På senaste 10 åren har fonden alltså en CAGR/årlig tillväxt på 13,37% samtidigt som Avanza Zero/OMXS30GI haft en CAGR på 9,59% under samma period. Fondens innehav kan du se på bilden nedan, och som ni kan se är innehaven i princip likaviktade.

Fonden ger utdelning två gånger i år, och siktar på kvartalsvis utdelning under 2021. Anledningen till att jag gillar den här fonden är dock inte för att den ger ut kontant utdelning, utan för att den över tid slagit index litegrann. Senaste tiden har fonden inte levererat på topp, då innehaven inte riktigt har återhämtat sig efter corona lika bra som andra bolag har. Det gäller dock att ha is i magen och låta tiden ha sin gång, och inte göra förhastade beslut bara för att fonden inte har presterat lika bra som den tidigare. Dock letar jag ständigt efter nya alternativ, och denna fonden ligger just nu närmast till att åka ut av innehaven i min fondportfölj. Inte på grund av senaste tidens prestation utan för att den historiskt, på lång sikt, varit på gränsen eller inte klarat att slå index med 5%-enheter vilket är mitt mål. Fonden är dock toppenbra som en bas som troligtvis kommer gå något bättre än index över tid vilket lett till att den har fått en plats i min portfölj.

Äger ni XACT Högutdelande och vad tycker ni om den? 🙂

Produktens avgift: 0,30%

Fondförmögenhet: 11,7 miljarder kronor

Minsta köp man kan göra hos Avanza: ca 120 kronor (1 andel)

2 svar på ”XACT Högutdelande”

  1. Äger i pensionsportföljen som är mer fokuserad på utdelning. Tror dock inte på någon fantastisk avkastning kursmässigt men det är inte innehavet innebörd i den portföljen.

    Svara

Lämna en kommentar