You can buy a lamborghini, but you can’t make it impress people

Häromdagen såg jag en intressant video av Matt D’Avella. Han har en Youtubekanal där det mesta av innehållet handlar om minimalism och personlig utveckling. Videons titel är “The Key to Happiness in a Distracted World”. Överlag är det väldigt intressant diskussion om filosofi och nyckeln till lycka, och man kommer även in lite snabbt på FIRE-rörelsen och ekonomi. Vill du kika på videon när de kommer in på FIRE kan du klicka här.

De pratar också om prylar och dess (icke) påverkan på människorna runt omkring dig. Ett väldigt intressant citat från videon är “You can buy a lamborghini, but you can’t make it impress people”. Citatet i sig tycker jag påminner lite om det lite mer kända citatet “We buy things we don’t need, with money we don’t have, to impress people we don’t like.” Hela den här grejen handlar väl om att man ska försöka bry sig mer om sig själv, och mindre om vad andra tycker och tänker om en, även om det ibland är lättare sagt än gjort. Det spelar liksom ingen roll om du köper en ny dyr klocka, eller en cool bil, det kommer inte göra din omgivning imponerad av dig. Det är bortom din kontroll vad folk tycker och tänker om dig. 

Jag såg en diskussion på Twitter för ett par dagar sen om en kille som köpt sig en Rolex och funderade på att sälja den då den hade stigit i värde. Jag hade sålt den alla dagar i veckan (i och för sig hade jag nog aldrig köpt den.) Jag kom då att tänka på citatet ovan om lamborghinin. Vissa ser såklart klockor som investeringar, och oftast kanske dyra klockor stiger i värde till skillnad från exempelvis bilar. Generellt känns det dock som att de flesta vill ha dyra accessoarer mer för att imponera på andra, och inte för att de faktiskt är så intresserade i själva prylen.

Jag tycker Matt D’Avellas videor oftast är väldigt tänkvärda och intressanta, om du är intresserad av dessa ämnen borde du verkligen spana in hans Youtubeklipp.

Lämna en kommentar