Zooma ut

Senaste veckan har det varit en väldigt ledsam stämning på börsen, vilket har märkts på sociala medier. Folk blir såklart rädda, oroliga och ledsna när man ser ens pengar minska i värde.

I dessa tider är det viktigt att hålla fast vid sin strategi, och inte ta några snabba, ogenomtänkta beslut. Det är lätt att drabbas av aktivitetsbias, att man måste agera när börsen skakar till. Oftast kan det bästa vara precis tvärtom – att göra ingenting.

Såklart, man ska äga bolag man tror på, och självklart är det okej att sälja om man inte längre tror att bolaget går en ljus framtid till mötes. Poängen är att inte sälja, bara för att alla andra säljer och för börsen går nedåt.

I tider som dessa tycker jag det är skönt att zooma ut och inte stirra sig blind på YTD siffror. Det är då lätt att känslorna tar över och spelar hjärnan ett spratt. Att istället zooma ut och komma till insikt med att börsen över tid går upp, även om den under perioder går sämre, kan vara en skön befrielse.

Den svenska börsen OMXS30GI är sedan toppen i år ned ca -18%, medan det bredare indexet OMXSGI är ner -22%. Det är tuffa siffror, men värt att ha i bakhuvudet är att börsen under finanskrisen 2008 gick ned omkring -50%. Lyckligtvis sker nedgångar som då väldigt sällan.

Om vi går en ny finanskris till mötes kursmässigt, eller om vi snart vänder upp igen är svårt (omöjligt?) att svara på. Det vi vet dock är att tid är den viktigaste faktorn för att nå god avkastning över tid. Att sitta lugnt i båten, fortsätta månadssparandet och äga en korg av bra bolag har jag svårt att tro kommer vara en dålig strategi om vi kollar tillbaka på denna period om 10 år.

3 svar på ”Zooma ut”

 1. Klokt inlägg som antagligen behövs återupprepas titt som tätt.

  Men hur blir känslan hos dig när det stökar? Tänker på din mer metodiska investeringsstrategi snarare än stockpicking.

  Svara
  • Tack kompis! Det är lite olika, under pandemin var jag ganska lugn, ”skrattade” mest åt nedgången för det var så kaosigt och man inte visste inte vart världen var på väg. Denna nedgång är jag lite mer oaktiv (som märkts på bloggen med), även om jag försöker spara lite extra mycket varje månad. Men tror mer det handlar om att mitt börsintresse går i perioder, precis som med allt annat. Var ganska oaktiv i höstas med, trots att det gick väldigt bra då, så tror inte direkt det beror på nedgången! Långt svar men sammanfattningsvis, jag tycker faktiskt inte det är så svårt att hålla sig till strategin, snarare tvärtom, skönt att ha nåt slags regelverk att falla tillbaka på och slippa oroa sig för köp och sälj.

   Hur känner du kring nedgångarna? Ändrar du nåt bland innehaven eller sitter du lugnt i båten och fyller på?

   Svara
   • Klart det känns att portföljen är ned, men ändrar inte alltför mycket. Hade en plan redan i början av året att göra mig av med de minsta innehaven och öka i vissa innehav, vilket var tur nu när de står på minus för året:)

    Tycker det underlättar att ha en plan när sådana här situationer uppstår och jag påverkas då mindre av minusbörs jämfört med för några år sedan.

    Svara

Lämna en kommentar